logo-top1
ПРОЕКТИРАМЕ И ИЗПЪЛНЯВАМЕ СГРАДИ СЪС:

- ДЪРВЕНИ КОНСТРУКЦИИ
- СТОМАНЕНИ КОНСТРУКЦИИ
- МОДУЛНИ КОНСТРУКЦИИ
- СТОМАНОБЕТОННИ И ЗИДАНИ КОНСТРУКЦИИ
 

Предимства на дървените къщи

7

 

Енергийна ефективност

Дървото е естествен изолатор и е много ефективен материал при изолиране на студа и топлината. Това означава спестяване на значително количество енергия, в сравнение с камъка, бетона и тухлените къщи. Освен че е добър топлинен изолатор, дървото също е отличен абсорбатор на шума, което прави дървените къщи топли, спокойни и шумоизолирани.

 Икономическа ефективност

Заради начина, по който са структурирани тези видове сгради и внимателното проектиране, те се строят много по-бързо в сравнение със стоманобетонните и тухлените такива. Това акумулира значителни парични спестявания заради икономии от работна ръка, извозване на отпадъци, дълги планови графици и т.н.

Архитектурно и конструктивно гъвкави

Нашите дизайни позволяват лесно да се правят промени и модификации на конструкцията на сградата. Осъществяването на допълнения, промяна на размерите според парцела или изменение в разположението на стаите в рамките на проекта са възможни, което ви позволява да получите дома си в стила, който искате. Независимо дали става дума за обикновена конструкция или нещо по-модерно и сложно, изборът е ваш.

Екологично чисти

Изработката е от устойчива иглолистна дървесина, и произведени без използването на изкуствени материали, тези сгради са не само безвредни за околната среда по отношение на липсата на неразграждащи се строителни материали, но и за това, което правят, когато са построени - дървените конструкции активно помогат на околната среда чрез абсорбиране и съхранение на CO2 в атмосферата.

Натурален продукт

Отглеждан в чист планински въздух дървесината е естествен органичен красив продукт, предоставен от природата.

 

Дървените къщи в съвременното строителство

thumb 8

Дървото е жив строителен материал. В дървената къща е топло, красиво, уютно и не на последно място тази къща има архитектурен характер. Дървото е естествен материал и дървената къща е еко-чиста и има нисък въглероден отпечатък. A също така е удобна.
В големи ареали в Европа дървото е основният строителен материал. В близост до Балтийско море и в Централна Европа дървесина се използва в изграждането на църкви, фабрики, жилища и големи хотели. Дървото е конструктивно здрав материал, издръжлив, гъвкав и когато се обработи с подходящите импрегнанти е пожароустойчив.
Някои хора мислят, че дървото изисква много поддръжка, но те грешат. Съвременните техники за опазване на дървесината довеждат до минимална поддръжка една къща, която поддръжка със сигурност е не повече от поддръжката на бетонна или тухлена къща.
Дървеният материал е важен градивен материал, всъщност е един от основните строителни материали на всички времена. Класическите техники за строителство, подобрени с модерни инженерни решения, водят до издръжливост и високи изолационни стойности на сградата.
Навсякъде в Европа популярността на дървените къщи е във възход. Енергийната ефективност, здравословната среда на живот, краткото време за монтаж на достъпни цени са важни фактори в избора на такова строителство.
 

Модулни къщи от използвани корабни контейнери

 

thumb 10

При постройката на такива къщи за основна носеща конструкция се използват стоманени интермодални контейнери (корабни контейнери) като структурен елемент, поради присъщата им якост, широка достъпност и относително ниска цена. Обикновено най-често срещаните такива контейнери са 2 вида – 20 футови и 40 футови. Съответно вътрешните им полезни размери са следните:

- 20 футов : L = 5,90 m ; B = 2,35 m ; H = 2,40 m  - 40 футов : L = 12,00 m ; B = 2,35 m ; H = 2,40 m

Предимства:

Здравина на конструкцията -

Контейнерите в много отношения са идеален строителен материал. Те са предназначени за пренасяне на тежки товари и могат да бъдат подредени във височина. Проектирани са да издържат на сурови условия, като например на океански плавателни съдове или напръскани с морска сол по време на транспорта по море.

Модалност -

Всички корабни контейнери са направени със стандартни размери и това осигурява модулност на елементите, които могат да се комбинират в по-големи структури. Това опростява дизайна, планирането и транспорта. Структурата им е завършена, като просто ги разполагаме според дизайна на цялостната конструкция, съобразявайки се с конструктивните норми. Благодарение на модулния дизайн на контейнерите строителство е много лесно.

Труд -

За рязането и заваряването на стомана се позва специализирана работна ръка и може да увеличи строителнитете разходи, но като цяло е по-ниска от стандартната конструкция. Извършването на отвори в обшивката и допълнителните заваръчни дейности изискват професионален инструментариум и затова това обикновено се извършва в специализирани цехове вместо на строителната площадка.

Транспортиране -

Отделните готови модули лесно се транспортират до строителната площадка, защото са със стандартни размери. Там се сглобяват до окончателната конструкция на сградата.

Наличност -
Използвани контейнери са на разположение в целия свят.
Разходи -
Много употребявани контейнери са на цена, която е по-ниска в сравнение с готова конструкция, изградена от други трудоемки средства като тухли и бетон. Строителството включва малко работна ръка и употребявани транспортни контейнери.
 
Недостатъци:
Температура -
Стоманата провежда топлината много бързо и затова контейнерите, използвани за къщи в климат с екстремни температурни промени ще трябва да бъдат по-добре изолирани от такива, изградени от тухли, или дървени конструкции.
Влажност -
В умерен климат влажният въздух се кондензира от въртешната страна на стоманената обшивка и за да се избегне появяването на ръжда, ще трябва да се проведат мероприятия за много добра изолация и херметичност на обшивката по време на строителството.
Замърсявания при използвани контейнери -
В контейнера може да е бил експлоатиран за широк спектър от товари по време на жизнения му цикъл. Може да са настъпили замърсявания на вътрешните му повърхности и ще трябва да бъдат почистени преди предназначението му за обитаване. В идеалния случай всички вътрешни повърхности трябва да бъдат бластирани или прогорени, и повторно боядисани с нетоксични грунт и боя. Разтворители, изпуснати от бои и грундове, използвани в производството, също могат да бъдат вредни.
Повреди -
Докато са в експлоатация, контейнерите се повредеждат от триене, сблъсъци и деформиращата сила на тежките товари по време на корабните транзити. Ние ще инспектираме контейнерите преди закупуване за установяване на повреди по конструкцията - напукани заварки, усукани рамки или дупки, наред с други недостатъци.
 

Факти:

Много структури, основаващи се на корабни контейнери вече са изградени по цял свят, и тяхната употреба и размери варират в широки граници.

През 2006 г. в Калифорния, архитектът Deмaria, проектирал първата двуетажна контейнерна къща в САЩ. Оттогава тази структурна система е одобрена съгласно строгите норми на строителство и е официално призната от техния Uniform Building Codex (UBC). Този дом се нарича Redondo Beach House. В последствие няколко архитекти и конструктори, като Adam Kalkin са изградилии оригинални къщи, използвайки изхвърлени транспортни контейнери.

През 2000 г. фирмата Urban Space Management завършва проект, наречен Container City в областта Trinity Buoy Wharf в Лондон. През 2006 г. холандската фирма Tempohousing завършва в Амстердам най-големия контейнерен комплекс в света - 1000 студентски жилища от модифицирани товарни контейнери, купени от Китай.

Използването на контейнери създава разходно-ефективни, модулни, адаптивни решения за различни функционални сгради и тези конструкции навлизат все по-широко в съвременното строителство.