logo-top1

Зимната градина – оползотвореното свободно пространство към всеки дом

thumb 4

Зимната градина или консерваторията, както сега е модерно да се нарича, е стая със стъклен покрив и стени, обикновено прикрепени към къщата или стената към терасата само от едната страна. В много градове, особено в тези със студен климат и с големи популации, са изградени общински консерватории в които се отглеждат тропически растения и редки топлолюбиви цветя. Този тип на оранжерия е бил популярен в началото на деветнадесети век, а към края на този век им се дава социален статус (например чаени партита). Архитектурата на съвременната консерватория се различава от типичните викториански оранжерии по модерния стил.

Във Великобритания законовото определение на една консерватория или зимна градина е сграда, която има най-малко 50% остъклени стени и най-малко 75% остъклен покрив с полупрозрачни материали, поликарбонатни листове или стъкло.

Днес термините солариум, консерватория, зимна градина и оранжерия се използват взаимозаменяемо от обществеността, но като цяло терминът консерватория и особено английската консерватория предизвикват образа на богато украсена структура, повтаряйки традициите на Викторианската епоха в оранжерийната сграда.

Тези красиви структури са проектирани и изградени по целия свят, в частните градини, паркове и ботанически институции. По-малките градински консерватории са станали популярни като места за запазване на растенията, както и като солариум или остъклена допълнителна стая. Най-често се използват като допълнителна стая, а не за градинарство.

Концептуални варианти на зимни градини

thumb 5

Изграждането на консеватория във имота ви добавя един красив и уникален елемент към вашия дом. Обикновено консерваториите са изработени светопропускливи материали като стъкло или поликарбонатни ламели, което предполага, че стаята ще бъде пълна със светлина и живот, а от външната страна може да се вижда доста от останалата част на дома ви. Зимните градини може да са предназначени за отглеждане на стайни растения и да се ползва като оранжерия, може да се ползват за покритие на басейни или просто да бъдат удобни места за отдих.

Оранжерии:

Зимни градини като оранжерии са сгради, в които се отглеждат растения. Оранжериите се загряват много бързо дори от минимално слънцегреене. Голямото предимство за растенията е, че вътре са защитени от вредните климатични условия като слани, дъждове и снеговалеж. Нещо повече, те се съхраняват безопасно от насекоми и градински вредители, които иначе биха могли да им навредят. Такива зимни градини могат да бъдат малки колкото затворени навеси и големи колкото обществени сгради. Например във Великобритания най-голямата оранжерия се нарича Project Eden и е построена в Корнуол.

Зимни градини с басейни:

Ако живеете някъде, където слънцегреенето не е постоянно, можете да изберете да изградите своя плувен басейн вътре в консерваторията. Можете да поставите растенията вътре и когато зимната градина е изградена с големи отваряеми прозорци и плъзгащи се врати, се създава усещането, че сте навън в природата. Интериорният дизайн, включващ шезлонги и големи ракитови фотьойли прави тази зимна градина много удобна за прекарване на свободното време като в малък спа център. Стилните керамични покрития на пода и оформянето на кът, където можете да четете или да ядете и пиете, прави консерваторията ви често обитаемо място, далеч от шумните обществени басейни и предполага качествен отдих за семейството ви.

Парти стаи:

Зимната градина във вашия имот е чудесно място, в което да се правят коктейл партита. С вратите, оставени отворени, гостите могат да се движат вътре и вън от консерваторията. В останалото време вие можете просто да се излегнате на дивана, да вдигнете краката си и да прочетете книгата си, докато се наслаждавате на чаша горещ чай или кафе и да гледате дъжда от външната страна на стъклото. Звучи магически! Това е така, защото е. Консерваториите са много красиви структури. С подходящите мебели и интериор е възможно да се създаде атмосфера, която е много приятна, релаксираща и дори романтична.

Жилищни консерватории могат да бъдат изработени от твърда дървесина като тик, махагон, но излизат по-скъпо, отколкото зимни градини, изградени предимно от алуминий или PVC.

 

 Особености при проектиране на зимна градина:

 

thumb 6

 

При вземането на решение относно местоположението на вратите и прозорците в предстоящата си консерватория, ние ви препоръчваме следните правила:

- Ако е възможно, разположете вратите към най-дългата страна, тъй като това дава усещането, че градината ви е по-голяма, отколкото е в действителност.

- Тъй като първия фокус на погледа ще бъде към вратите, дизайна им трябва да бъде слят с интериора и екстериора за да са приятни за окото. В тази връзка остъклената врата ще се впише като цяло много по-добре от плътната.

- Местоположението на вратите в зимната градина също ще се отрази на разположението на мебелите и това е важно, ако помещението не е особено голямо. Ако решите, че примерно на плътната стена ще поставите мека мебел, то тогава позиционирайте вратите към предната част на консерваторията. Не забравяйте, че ако поставяте телевизор в консерваторията, гърба на телевизора трябва да е пред слънцето, така, че да няма отблясъци върху екрана - това естествено ще се отрази на разположението на мебелите